Britse Parachutisten ‘begeleiden’ de wandel-beleeftocht

Op zaterdag 6 mei komt een vliegtuig uit Duitsland. Deze is achtergebleven in Oost- Duitsland na de val van de Berlijnse Muur. Hij is op weer opgeknapt en nu vliegwaardig. Er wordt gevlogen vanaf Hoogeveen.

      • Om 13.00 uur gaat hij eerst naar het dropveld Easterboarn, bij de Kaasboerderij, en aan de weg Akkrum-Aldeboarn en dropt in totaal 11 parachutisten met hun bolle parachutes. Er wordt gesprongen in twee groepen van 5 of 6 man.
      • Daarna, om 15.00 uur, wordt er gedropt bij Wirdum en in het Hoflân boven Grou, eveneens 11 parachutisten. Er wordt gesprongen in twee groepen van 5 of 6 man.

De landingsvelden zijn uitgezocht door Peter Braun uit Drouwen. Hij is lid van de Bolle-parachutistenclub, de Commemorative Airborne Foundation Europe. 

De parachutisten worden verzameld met een jeep op het land en op de weg staat een busje om de parachutisten naar Wirdum te brengen.

Toeschouwers worden aangeraden om met de trein naar Akkrum en Grou te komen. Het is vanaf beide treinstations 1 á 2 km lopen naar de dropvelden.

De weg van Akkrum tot aan Tijnje is afgesloten van 09:00 uur tot 14:00 uur op 6 mei 2023. Parkeerterreinen voor de ‘dropping’ komen naast de grote weg. Personen met een handicap mogen op de weg blijven staan. Het parkeren is gratis.

 

Zaterdag 6 mei vanaf 13:00 uur springen de Britse parachutisten langs de route.

Op de landingsvelden worden, net als in de oorlog, 3 lampen op rij geplaatst en één terzijde, die naar het vliegtuig seinen.

Na de landing delen de Britse soldaten brokken chocolade uit aan de kinderen, zoals ook bij de bevrijding gebeurde.