Britse Parachutisten

Britse Parachutisten 'begeleiden' de wandel-beleeftocht

Op zaterdag 6 mei komt een (Oekraïns) tweedekker vliegtuig uit Duitsland. Dit vliegtuig is na de tweede wereldoorlog weer opgeknapt en nu vliegwaardig. Er wordt gevlogen vanaf Hoogeveen en eruit gesprongen tussen de twee vleugels van het vliegtuig.

      • Om 14.00 uur gaat hij eerst naar het dropveld Easterboarn, bij de Kaasboerderij, en aan de weg Akkrum-Aldeboarn en dropt in totaal 11 parachutisten met hun bolle parachutes.
      • Om 17.00 uur, wordt er gedropt tussen Aldeboarn en Akkrum (Van sminiawei) met eveneens 11 parachutisten.

De landingsvelden zijn uitgezocht door Peter Braun uit Drouwen. Hij is lid van de Bolle-parachutistenclub, de Commemorative Airborne Foundation Europe.

De parachutisten worden verzameld met een jeep op het land. Bij de weg wordt door de parachutisten chocolade uitgedeeld aan de kinderen, zoals bij de bevrijding in 1945 door de Canadezen.

Toeschouwers worden aangeraden om met de trein naar Akkrum te komen. Het is vanaf het station 1 á 2 km lopen naar het dropveld.

De weg van Akkrum tot aan Tijnje is afgesloten van 08:00 uur tot 18:00 uur op 6 mei 2023. Parkeerterreinen voor de ‘dropping’ komen naast de grote weg. Personen met een handicap mogen op de weg blijven staan. Het parkeren is gratis.

Op de landingsvelden worden, net als in de oorlog, 3 lampen op rij geplaatst en één terzijde, die naar het vliegtuig seinen.

Na de landing delen de Britse soldaten brokken chocolade uit aan de kinderen, zoals ook bij de bevrijding gebeurde.

Zaterdag 6 mei vanaf 14:00 uur springen de Britse parachutisten langs de route

DIT MAG JE NIET MISSEN!