Britse Parachutisten

Britse Parachutisten 'begeleiden' de wandel-beleeftocht

Op zaterdag 6 mei kwam een heus Cessna vliegtuig over Aldeboarn en omstreken 2x 12 parachutisten droppen. Deze beleving nam je helemaal mee terug in de tijd! Hieronder staan de dropping tijden en de locaties vermeld.

      • Om 13.15 uur ging hij eerst naar het dropveld Easterboarn, bij de Kaasboerderij, en dropte in totaal 12 parachutisten met hun bolle parachutes.
      • Om 17.15 uur, werd er gedropt tussen Aldeboarn en Akkrum (Van sminiawei) met eveneens 12 parachutisten.

De landingsvelden waren uitgezocht door Peter Braun uit Drouwen. Hij is lid van de Bolle-parachutistenclub, de Commemorative Airborne Foundation Europe.

De parachutisten werden verzameld met een jeep op het land. Bij de weg werd door de parachutisten chocolade uitgedeeld aan de kinderen, zoals bij de bevrijding in 1945 door de Canadezen.

Toeschouwers werden aangeraden om met de trein naar Akkrum te komen. Het is vanaf het station 1 á 2 km lopen naar het dropveld.

De weg van Akkrum tot aan Tijnje was beperkt bereikbaar van 08:00 uur tot 18:00 uur op 6 mei 2023. Parkeerterreinen voor de ‘dropping’ kwamen naast de grote weg. Personen met een handicap mochten op de weg blijven staan. Het parkeren was gratis.

Op de landingsvelden werden, net als in de oorlog, 3 lampen op rij geplaatst en één terzijde, die naar het vliegtuig seinden.

Na de landing deelden de Britse soldaten brokken chocolade uit aan de kinderen, zoals ook bij de bevrijding gebeurde.

Zaterdag 6 mei vanaf 13:15 uur sprongen de Britse parachutisten langs de route

DIT WOU JE NIET MISSEN!