Het eerste beleefmoment is op de polderdijk bij de Warrebrêge in De Deelen. Hier zijn een aantal mannen bezig de stenguns uit een wapencontainer te halen en schoon te maken. Ze doen de wapens in jute aardappelzakken en brengen ze over de Polderdijk naar drie bootjes in de Hooivaart. De tocht gaat over het fietspad naar Oosterboorn. In de berm ligt een wapencontainer met parachute, die afgedwaald is. Er worden 2 wapencontainers als leer object door het Friesland College in Heerenveen gemaakt.
De tocht gaat verder naar de boerderij van Brouwer, nu Hielkema, aan de Boarn. Hier is het volgende beleefmoment, waarbij een in elkaar geslagen boer wordt getoond. Dit wordt een ré an act punt op een afgesloten terrein op het erf. 10 meter verderop staan een paar landwachters. Deze wijzen naar de boer en zeggen: ‘Hij weet waar de wapens zijn.’ Aan de andere kant van de weg staat een huilende vrouw met kinderen, die jammert: ‘Mijn man weet niets!’
Dan gaat de tocht verder over de 28 meter brede Boarn met pontons van Knol Akkrum. Dit bedrijf is hiermee bekend. Met een brug van “De twa fan Boarn” komen de deelnemers weer op de polderdijk. Hier werden in de oorlog veel onderduikers en verzetsmensen overgezet, die de Duitsers moesten ontlopen.
Bij de Boerderij van Zwaagstra is een brullende stier en zo nu en dan klinkt er een schot (is afgestemd met de politie). Wordt verzorgd door Bangma Sounds. Hier wordt ook een auto van Knol onder het hooi gevonden. Wordt verzorgd door Classic Cars van Dragstra Aldeboarn.
Bij de ingang van de boerderij van Roelevink staat een bord met ‘Roodvonk’ erop. Hier staat een man met een witte doek om zijn hoofd en met rode stippen; 2 Duitsers staan erbij en lopen heen en weer, niet wetend hoe te handelen. En dan klampen ze de wandelaars aan met het verhaal “hoe goed Duitsland is” en proberen ze te ronselen voor de Duitse Wehrmacht.
Dan gaat de tocht verder langs het fietspad op naar Aldeboarn. Daar, in het hokje aan de overkant van de weg, zijn verzetsstrijders bezig wapens schoon te maken en te verdelen. Uit de richting Aldeboarn komen drie jonge Duitsers aanmarcheren. De verzetsstrijders vluchten achter het hokje, de deur half open latend. Voor het hokje gaan de Duitsers zitten eten en uitrusten, zonder in het hokje te kijken. Als ze weer verder gaan komen de verzet strijders weer terug en verdelen ze de wapens tussen de Boarnsters en de Beetsters. (de Boarnster wapens waren gevonden door de Duitsers.)
Net voor de noodslachting bij Aldeboarn staat een paard met boerenwagen met daarop een varken op een laag stro, waaronder wapens. Het varken wordt afgeladen bij de noodslachting. De boer gaat met het varken naar de noodslachting. Het paard met de wagen zonder varken rijdt met een verzetsstrijder door naar een huis aan de Tsjerkebuorren, De voormalige woning van de zuivelfabriek, waar de wapens worden afgeladen. Wordt verzorgd door Sjoerd Miedema uit Akkrum. Op afstand staan 2 Landwachters, die het zien gebeuren.
Even later komt naar het huis op de Tsjerkebuorren in Aldeboarn een Duitse fietser van de andere kant aangereden. De landwachters snellen erheen en zeggen dat er wapens zijn uitgeladen. De wapens worden gevonden en opgeladen door de fietser en de landwachters. Ondertussen wordt de brug bij de Tsjerkebuorren ‘opgeblazen’ door 2 jonge Duitsers.
Aan de weg Aldeboarn-Akkrum bij de Sminiaweg komt een landwachter met de fiets aan de hand en een kind achterop. Twee verzetsstrijders in gabardine jassen wachten hem op. Houden hem vrij ruw aan en spreken hem toe wat hij doet. Weer mensen verraden aan de Duitsers? Met opgeheven hand sommeren ze hem rechtsomkeert te gaan en nóóit meer dit te doen.
Op de hoek bij Nes en de Kleasterwei halen 4 Landwachters, jagers, angstige mensen uit de directeurswoning van het vroegere Gasfabriek. Ze gaan met hen richting Grou, op oude fietsen. De wildbeheer eenheid van Mid-Friesland werken hier aan mee als landwachters.
Via de Oostergoostraat en Kievitstraat naar het oude gemeentehuis. Uit het voormalige politiebureau (nu Museum Hert fan Fryslân) worden met hulp van de sleutels van politieman Jongstra vier gevangenen in de Kerstnacht van 1944 door twee Grouster verzetsmannen uit een politiecel bevrijd. Deze verzetsmannen (o.a. drie spoorstakers) waren vlak bij Aldeboarn opgepakt bij huiszoekingen in verband met de wapendropping.
Dit beleefmoment is volledig aangepast vanwege de situatie in Oekraïne.
Naast het oude gemeentehuis staat het oorlogsmonument voor de gevallen slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in de toenmalige gemeente Idaarderadeel. Van de slachtoffers zijn vier rechtstreeks het slachtoffer van de nasleep van de wapendropping, (Tinkelenberg, Hijlkema, van der Pal en Douwe Bangma). Hier is een moment van stilte, gevolgd door tromgeroffel op een omfloerste trom. Enkele amazones op een Fries paard met rouwkleed staan en lopen een eindje met de wandelaars mee.
Vanwege het vervallen van het geplande beleefmoment, staat er op dit punt een groot scherm waarop het beleefmoment staat.
Dan gaat het richting Idaerd, waar verzetsstrijders staan te loeren, nu in overall en met stengun en een witte BS-band om de arm. Een oude boer loopt met een zak stenguns bij Idaerd naar de Eagumer hoek. Bij de Eagumer hoek worden de Landwachters, Duitsers en NSB’ers opgepakt, die via Roordahuizum onder de tunnel door, tussen de wandelaars waren geslopen. Hier proberen ze hun jassen te ruilen met die van de wandelaars. De Duitsers, NSB’ers en landwachters worden in kleine groepjes vastgehouden bij de oude grasdrogerij en daarna geleidelijk in groepen naar het dorpshuis “De Golle” gebracht. Daar worden ze achter een rood-wit lint gevangen gezet en bewaakt door de verzetsstrijders.
De weg van Akkrum tot aan Tijnje is afgesloten van 09:00 uur tot 14:00 uur op 6 mei 2023. Parkeerterreinen voor de ‘dropping’ komen naast de grote weg. Personen met een handicap mogen op de weg blijven staan. Het parkeren is gratis.